Maak kennis met Emmy
Emmy Simaey (35) woont in Loppem en is fiere mama van 2 opgroeiende kinderen. Ze startte haar loopbaan in WZC Sint-Anna als ergotherapeut. Sinds 2021 is Emmy coördinator vrijwilligerswerk voor de woonzorgzone Curando noord (regio Brugge en Eernegem). Benieuwd naar haar verhaal?
Kan je ons iets meer vertellen over jouw functie?
Als vrijwilligerscoördinator ben ik de schakel tussen onze vrijwilligers en de collega’s op de werkvloer. Het zoeken naar nieuwe vrijwilligers is een belangrijke opdracht. Ik wacht niet tot vrijwilligers tot bij ons komen, maar ga actief op zoek. Dat doe ik onder andere door vacatures te lanceren en op beurzen te staan. Als er kandidaat-vrijwilligers zijn, kijk ik om hen te matchen aan de juiste taak. In een kennismakingsgesprek kom ik al snel te weten wat iemand graag doet, waar hij of zij goed in is en bij welke taak hij of zij het best zou kunnen ondersteunen. Het aanbod aan taken is heel divers. Zo hebben we vrijwilligers die helpen in de cafetaria, die instaan voor de bedeling van de maaltijden aan huis, die ondersteuning bieden op onze zorgafdeling of bij de technische dienst, die instaan voor het vervoer en de begeleiding tijdens activiteiten en nog veel meer.
Van zodra we een goede match gevonden hebben, worden de vrijwilligers verwelkomd en verder begeleid door de collega’s op de werkvloer. Dat betekent niet dat ik daarna geen contact met hen meer heb. Ik blijf een belangrijk aanspreekpunt voor de vrijwilligers en de collega’s. Zo kunnen vrijwilligers bij mij terecht als ze ergens mee zitten, als iets niet goed loopt, maar natuurlijk ook voor een losse babbel. Bij problemen streef ik ernaar om altijd een oplossing te zoeken waar iedereen zich in kan vinden. Zo kan het gebeuren dat een vrijwilliger een bepaalde taak niet meer kan opnemen en dan kijken we samen of er andere mogelijkheden zijn. Het engagement moet tenslotte voor alle partijen goed aanvoelen en een meerwaarde betekenen.
Waar krijg je energie van tijdens je werk?
Wanneer ik zowel van de vrijwilliger als van de collega’s hoor dat een geslaagde match en samenwerking leidt tot een succesverhaal, geeft me dat een heel goed gevoel. Het in de bloemetjes zetten van vrijwilligers met een dankwoordje of een attentie is natuurlijk ook een fijne opdracht. Zo vind ik het helemaal niet vanzelfsprekend dat onze vrijwilligers hun tijd vrijmaken om zich in te zetten voor onze organisatie en hier niets voor terug verwachten. Ik leg ook graag contact met nieuwe mensen. Je kan dus zeggen dat het een job vol afwisseling en sociaal contact is, twee zaken die ik enorm apprecieer.
Wat vind je het meest uitdagend in je functie?
Momenteel hebben we een 150-tal vrijwilligers in onze regio’s Brugge en Eernegem. Het is een diverse groep, gaande van gepensioneerden, werkende mensen, jongeren en personen met een beperking. Iedereen is uiteraard welkom en er is altijd wel een plaats in onze werking. Toch blijft het een grote uitdaging om nieuwe vrijwilligers te vinden en houden. Zo merk ik dat we moeten opboksen tegen maatschappelijke veranderingen. Mensen gaan later op pensioen en het vrijetijdsaanbod is heel uitgebreid waardoor mensen andere keuzes maken.
Dit probeer ik op te vangen door zo veel mogelijk onze vrijwilligerswerking op websites en beurzen in de kijker te zetten. Ook de mond-tot-mondreclame doet zeker zijn werk. Verder proberen we de familie van onze zorgvragers te betrekken tijdens onze activiteiten. Zo leren ze onze organisatie goed kennen en worden ze soms later vrijwilliger. Investeren in de huidige vrijwilligers door hen voldoende ondersteuning en waardering te geven is ook iets waar we veel aandacht aan besteden.
Waarom zijn vrijwilligers bij Curando aan het juiste adres?
We geven iedereen de kans om hun talent in te zetten of verder te ontwikkelen bij ons. Alle gesprekken en opvolging gebeuren op een informele manier zodat iedereen zich comfortabel voelt. We betrekken de vrijwilligers in onze werking, brengen hen op vergaderingen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en geven hen de ruimte om suggesties te geven.
Jaarlijks organiseren we ook een bedankingsetentje waarop de vrijwilligers elkaar beter kunnen leren kennen. Wanneer er attenties geschonken worden aan het personeel vergeten we de vrijwilligers niet en daarnaast hebben ze ook de mogelijkheid om mee te genieten van de personeelskortingen.
Zelfs ondanks al deze inspanningen kunnen we niet genoeg benadrukken hoe sterk we de inzet van onze vrijwilligers waarderen. Dus aan alle vrijwilligers die dit lezen: dikke merci!