Maak kennis met Ingrid!

8 November 2024
Groep van assistentiewoningen Mariaburcht
Woonzorgcentrum Mariaburcht
Centrum voor kortverblijf Mariaburcht
Centrum voor dagverzorging Mariaburcht

Maak kennis met Ingrid!

Ingrid (62) uit Dentergem is een enthousiaste collega die in WZC Mariaburcht werkt als kinesitherapeut. Met haar studies kinesitherapie en orthopedagogie brengt ze een waardevolle combinatie van kennis en ervaring mee, waarmee ze al acht jaar het verschil maakt voor onze bewoners. Benieuwd naar wat haar inspireert en motiveert? Lees dan vooral verder!


Hoe ben je bij Curando terechtgekomen en wat was je eerste indruk?

Van zodra ik wist dat ik zou verhuizen naar Dentergem, besloot ik een job dichter bij huis te zoeken. Ik solliciteerde spontaan bij WZC Mariaburcht, zonder dat er op dat moment een vacature openstond. Ik kende Curando nog niet, maar vanuit eerdere werkervaringen wist ik dat de ouderenzorg mij nauw aan het hart ligt. Drie jaar later belde de directie me op met de vraag of ik nog steeds interesse had in De job als kinesitherapeut. Bij het eerste gesprek voelde ik direct een gemoedelijke sfeer en communicatie. Ook het feit dat ik de vrijheid en verantwoordelijkheid zou krijgen om mijn job en planning zelf in te vullen, sprak me onmiddellijk aan. Ik heb dus geen moment getwijfeld en ging met veel enthousiasme in op hun voorstel.

 

Wat zijn jouw dagelijkse taken en verantwoordelijkheden als kinesitherapeut?

Ik begeleid ongeveer 32 bewoners en probeer hen zo mobiel mogelijk te houden. Dit doe ik op allerlei manieren. Ik ondersteun bij de keuze en aanvraag van diverse hulpmiddelen om het dagelijks functioneren comfortabeler te maken. Verder kunnen bewoners bij mij terecht om individueel of in groep te bewegen via arm- en beenoefeningen, fietsen, stappen,… Daarnaast help ik bewoners om hun zelfredzaamheid bij dagelijkse handelingen te behouden of verbeteren. Ik bied ook massages en warmtetherapie aan om de spieren soepel te houden. Er is dus voor elk wat wils.
Alles gebeurt steeds op maat van de bewoners en binnen een vrijblijvende context. Ook als er een voorschrift is, overleg ik zowel met de arts als met de bewoner. Ik vind het essentieel om de wensen van de zorgvragers te integreren in het behandelingsplan.
Een belangrijk aspect in mijn werk dat ik zeker niet wil vergeten, is de valpreventie. We hebben in Curando een fixatiearm beleid waarbij valpreventie een grote prioriteit is. Om incidenten te vermijden, evalueer ik preventief of er maatregelen nodig zijn. Mobiliteit, spierversterking en transfers spelen hierin een belangrijke rol. Als er toch valincidenten voorvallen, volg ik deze op en neem maatregelen waar nodig.

 

Wat trekt jou aan in de ouderenzorg? Voor welke uitdagingen sta je?

Werken met ouderen is boeiend omdat de bewoners veel levenservaring hebben. De verhalen en levenslessen die ze delen fascineren me. Daarnaast vind ik het leuk om hen in deze fase van hun leven te ondersteunen, zodat ze zo zelfstandig mogelijk blijven en hun fysieke conditie kunnen behouden. Ik wil graag dat iedereen zelfstandig de weg vindt naar mij, ook de bewoners die eerder negatief staan tegenover de kinesitherapie. Het vraagt tijd en inspanning, maar ook hen wil ik overtuigen en motiveren om deel te nemen. Ik begin met nu en dan een babbeltje te slaan en ze de kans te geven om mij beter te leren kennen. Dat ik zelf in Dentergem woon, zorgt vaak voor gesprekstof. Zodra ze me voldoende vertrouwen, voelen ze zich aangemoedigd om als eerste stap een kijkje te komen nemen in de kineruimte. Het zien van bekende gezichten van andere bewoners zorgt tenslotte vaak voor dat extra duwtje om deel te nemen. Als mensen het een kans geven merk ik dat ze er zo veel deugd van hebben om te blijven bewegen en elkaar tegelijk te ontmoeten. Ik zal nooit iemand verplichten, maar het is zo geweldig om te zien hoe bewoners openbloeien. Daar doe ik het voor!

 

Op welke manier werk je samen met andere zorgverleners om de zorg voor de bewoners te optimaliseren?

We werken in een multidisciplinair team, allemaal met hetzelfde doel: zorgen dat de bewoners zich goed voelen in ons woonzorgcentrum. We dragen elk op onze eigen manier bij tot dit gemeenschappelijk doel. We werken zij aan zij en helpen elkaar waar we kunnen, steeds in overleg en op een respectvolle manier. Soms slaan we de handen in elkaar om een grotere activiteit te organiseren.
Daarnaast plan ik bijscholingen voor de collega’s, maar geef ik hen ook op een informele manier advies en moedig ik hen aan om hulpmiddelen en technieken te gebruiken om hun werk efficiënter en minder belastend uit te voeren. Ook met vragen kunnen ze steeds bij mij terecht en omgekeerd is dat ook zeker het geval. Verder onderhoud ik regelmatig contact met leveranciers en collega-kinesisten uit de regio zodat ik steeds op de hoogte blijf van de nieuwste ontwikkelingen. Deze kennis deel ik daarna met mijn collega's. Kortom, we zijn een hecht team dat goed functioneert, wat de samenwerking iedere dag aangenaam maakt.

 

Hoe zou je de cultuur binnen Curando beschrijven? Welke aspecten dragen bij tot jouw werkplezier?

Vanaf mijn start bij Curando klikte het onmiddellijk met de collega’s. Ik had nooit het gevoel dat ik als nieuwkomer werd behandeld. Integendeel, ik voelde me meteen opgenomen in de groep en kreeg het vertrouwen om mijn planning en werk  in te vullen zoals ik het zelf wil. Ook naar de bewoners toe wordt deze persoonsgerichte aanpak doorgetrokken. Elke zorgvrager wordt individueel benaderd als een volwassen persoon die eigen keuzes kan maken en verlangens heeft. Deze persoonsgerichte aanpak sluit echt aan op wie ik ben.
Er heerst hier een familiale sfeer. Iedereen kent elkaar en spreekt elkaar aan met de voornaam. De drempel is laag om collega’s om hulp te vragen of aan te kloppen bij de leidinggevenden. Ik voel me enorm geapprecieerd voor wat ik doe. Deze appreciatie wordt niet voortdurend uitgesproken, maar ik merk het aan kleine dingen zoals een lach, dankjewel, positieve feedback, … Het geeft me ontzettend veel voldoening om de bewoners zo lang mogelijk mooie momenten te bezorgen. Ik zie ze opfleuren als ze merken wat zelf nog lukt en vind het fijn dat ik hier kan toe bijdragen. Mijn werk geeft me niet alleen plezier, maar ook het gevoel dat ik een verschil kan maken in hun leven.