Een nieuw kunstwerk op de troostplek van Sint-Kruis
Sinds 2020 vind je achter WZC Westervier een troostplek. Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is, waar je troost kunt vinden en samen met je buurt of gemeente. Het is een symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. Je raakt aan de troostplek langs de Speelpleinlaan, door rond Westervier te wandelen, of via het poortje aan de moestuin in De Mote.
Op maandag 5 september werd omstreeks het middaguur een nieuw kunstwerk op de plek ingewijd. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de volledige troostplek te zegenen. Het was een intiem moment met de dichte gemeenschap rondom het huis: met bewoners en medewerkers van Westervier, maar ook met vrienden van het huis. Het inzegenen en wijden zelf gebeurde door kanunnik Patrick Degrieck.
Het kunstwerk zelf bestaat uit verschillende onderwerpen. De overste van zusters is het onderwerp worden van de foto. Er was geen tijd meer om haar zondagse kledij aan te trekken, met een doordeweekse eenvoud is ze met gevouwen handen model voor de foto, in de kapel van het klooster. De kapel hoort bij de identiteit van de zusters en benadrukt dat hun hart toegewijd is aan de Heer. De gevouwen handen van de zuster hebben een dubbele oorsprong. Er is de verbinding met de verering van Maria: in Lourdes houdt ze ook beide handen vlak tegen elkaar. Verder is er echter ook nog de oostelijke namasté-groet die op dezelfde manier wordt gebracht, met gevouwen handen en vaak met een lichte buiging van het hoofd. De woorden links op de foto zijn een begroeting: Namasté, wees gegroet. Er is iets bijzonders, iets heiligs zelfs, aan de eenvoudige gevouwen handen. Dat bijzondere zit hem in de betekenis die het gebaar met zich meedraagt, het is een erkenning van het diepste innerlijk van de ander, vanuit het diepste binnenste van de begroeter zelf.
Ontdek en voel de plek zelf door langs te komen. De troostplek is elke dag doorlopend toegankelijk. We raden de ingang langs De Mote via de moestuin aan. Wil je de plek ten volle beleven? Breng dan een bezoek aan de God’s Eye-workshop op woensdag 21 september 2022 van 14 uur tot 16 uur en verweef mee aan de verhalen.