Curando vzw bouwt uniek zorgdorp in Ruiselede
Vzw Curando gaat volop voor de zorg van de toekomst. Net zoals de maatschappij verandert ook de zorgvraag van ouderen. Curando stapt dus af van het klassieke woonzorgcentrum en bouwt een uniek en innovatief zorgdorp waar iedereen met of zonder zorgvraag welkom is. De aanvraag voor de omgevingsvergunning van deze site is ondertussen ingediend.
Belevingssite
Het nieuwe zorgdorp wordt gebouwd in de Pensionaatstraat, waar zich nu de gebouwen van de vroegere middelbare school Sancta Maria, de administratie van Curando vzw en het woonzorgcentrum Sint-Jozef bevinden. In de huidige maatschappij willen we langer thuis blijven en enkel naar een woonzorgcentrum gaan als het echt niet anders meer kan. Curando speelt hierop in en bouwt geen klassiek woonzorgcentrum meer. Het innovatieve zorgdorp zal beschikken over 85 woongelegenheden, inclusief een centrum voor kortverblijf en 20 plaatsen voor assistentiewoningen. Daarnaast is er ook bewust gekozen om enkele 'huisjes' te bouwen voor mensen met dementie. In dit kleinschalig wonen staat veiligheid en structuur centraal. Deze woonvorm streeft ook naar een optimale balans tussen privacy en zorg en biedt voor deze specifieke doelgroep een echte meerwaarde. Op de site worden ook enkele ontmoetingsplaatsen gecreëerd door onder andere een sporthal, bijhorende cafetaria en een kapsalon. De sporthal wordt meegefinancierd door gemeente Ruiselede. Het zorgdorp wordt een plaats waar het voor alle inwoners leuk is om te komen en waar sommigen ook wonen.
“Het zorgdorp is bedoeld om gepersonaliseerde zorg aan te bieden en de autonomie van onze bewoners zo lang mogelijk te bewaren. Daarnaast proberen we ook de eenzaamheid, waar veel ouderen mee kampen, tegen te gaan door intergenerationele ontmoetingsplaatsen te creëren in samenwerking met het gemeentebestuur van Ruiselede. De site wordt een uniek concept in de regio. ” zegt Anneleen De Roo, directeur woonzorgzone Midden van Curando.
Innovatief en duurzaam
Het nieuwe zorgdorp is niet alleen uniek in de regio, maar er is ook aandacht voor duurzaamheid. Curando stapt af van fossiele brandstoffen door de aanleg van een BEO-veld. BEO staat voor Boorgat Energie Opslag, met andere woorden gebruik je de aarde als bron en opslagplaats voor thermische energie. Zo'n BEO-veld komt neer op een netwerk van buizen die zo’n 150 meter in de grond geboord zijn. Het veld is aangesloten op een bodem- en waterwarmtepomp. Zo kan de bodemtemperatuur gebruikt worden als centrale verwarming, koeling en sanitair warm water in de nieuwbouw. Bij warmte-overschotten wordt de restwarmte opnieuw afgevoerd in de bodem om afkoeling van de aarde te voorkomen. Om optimaal gebruik te maken van de aarde als warmtebron worden er ook op het dak heel wat zonnepanelen geïnstalleerd.
Hoever staan we?
De aanvraag voor de omgevingsvergunning van het zorgdorp is ingediend. Op 24 april organiseerde Curando een infomoment voor de bewoners van de aanpalende straten om hen persoonlijk in te lichten over de bouwplannen. Aan de omgevingsvergunning is ook een openbaar onderzoek gekoppeld. De volledige aanvraag kan zowel online als bij de gemeente Ruiselede geraadpleegd worden. Bewoners en andere belanghebbenden hebben dan ook de kans om eventuele vragen met betrekking tot het dossier te stellen.