Curando lanceert Welbi

15 Mar 2022

Met het door de federale overheid erkende deelplatform Welbi speelt initiatiefnemer zorggroep Curando vzw in op een toenemende vraag naar thuisondersteuning op de markt. Welbi brengt mensen uit de buurt samen om elkaar te helpen. Dit omvat zowel hulp bij kleine klusjes binnen en buiten, als digitale ondersteuning, hulp bij het shoppen of het voorzien van een babysit. Welbi wordt op dinsdag 15 maart 2022 gelanceerd en zal in eerste instantie tijdens de opstartfase actief zijn in het ruime werkgebied van Curando vzw, namelijk oostelijk West-Vlaanderen, van Knokke-Heist tot Zwevegem. Het project is een co-creatie met Cevi NV, die instaat voor de ontwikkeling van het platform en de app. Het vrouwennetwerk Ferm en de diensten van Ferm, zetten hun schouders mee onder dit initiatief. Mensen die minder vertrouwd zijn met het digitaal gebeuren zullen ook terecht kunnen bij fysieke Welbipunten in alle Curando-huizen.

Welbi, een weloverwogen uitbreiding van het bestaande aanbod van Curando

Met het platform Welbi trekt Curando vzw volledig de kaart van een compleet en geïntegreerd dienstverleningsaanbod. We breiden hiermee ons aanbod uit, op maat van ieders behoefte, met andere vormen van hulp en ondersteuning bij mensen thuis, zowel voor jong als oud.

Curando is niet over één nacht ijs gegaan. Een omvangrijk marktonderzoek bevestigde deze toenemende nood om langer én beter in een vertrouwde thuisomgeving te kunnen

wonen. Met de oprichting van het online platform en de Welbi-app speelt Curando vzw hier op in. Bovendien zal er in alle huizen van Curando ook een fysiek Welbipunt zijn. Daar kan je terecht met alle vragen. Deze ‘blended’ formule maakt van Welbi een unieke dienstverlener binnen de deeleconomie. Daarnaast beantwoordt Welbi duidelijk aan de doelstellingen rond buurtwerking die een centrale rol hebben gekregen in het nieuw woonzorgdecreet van 15/02/2019.

 

"Bij Curando houden we voortdurend de vinger aan de pols om mensen de juiste oplossingen te bieden. Zo merkten we een leemte in ons aanbod. Mensen willen langer en beter thuis blij- ven wonen. Maar zonder hulp wordt dat steeds moeilijker. Met Welbi bieden we heel praktisch, betaalbaar en eenvoudig extra ondersteuning aan. Daarenboven zorgt deze ondersteuning ook voor meer sociaal contact in de buurt. Het kan ook een welgekomen hulp zijn voor de soms overbevraagde mantelzorgers, die hierdoor wat meer ademruimte krijgen. Tegelijkertijd kunnen mensen, zowel jong als oud op een correcte manier én verzekerd een centje bijverdienen.” - Dirk Lips, algemeen directeur Curando

Welbi, helpende handen om de hoek

Welbi brengt mensen uit de buurt samen om elkaar te helpen. Via het online platform worden vragers en aanbieders met elkaar verbonden. Betaalbaar, betrouwbaar en automatisch verzekerd voor wie helpende handen zoekt. Gemakkelijk, verzekerd en fiscaal voordelig voor wie wil helpen. Via computer of smartphone kan je je aanmelden op het platform en spreek je met elkaar af.

Met Welbi kan je op een fiscaal voordelige manier een centje bijverdienen tot 6390 euro per jaar. Wie wil helpen bepaalt zelf het uurtarief tussen 2 euro en 13 euro.

 

Het aanbod bestaat uit zes diensten.

Geïnteresseerden kunnen terecht bij Welbi: op de website www.welbi.be, via mail hallo@welbi.be of telefonisch op het nummer 078 05 01 48.

Waar wordt Welbi gelanceerd?

Welbi wordt in eerste instantie opgestart in het werkgebied van Curando vzw, met name de ruime regio’s rond Beernem, Brugge, Dentergem, Ichtegem, Knokke-Heist, Ruiselede, Waregem en Zwevegem. Op termijn zal de regio verder uitgebreid worden in Vlaanderen.

Welbi is zowel een digitaal platform als een gratis app. Bovendien zal er in alle huizen van Curando ook een fysiek Welbipunt aanwezig zijn. Daar kan je terecht met alle vragen. Deze ‘blended’ formule maakt van Welbi een unieke dienstverlener binnen de deeleconomie.

Welbi, een win-win voor elke partij

Uit een uitgebreid kwalitatief marktonderzoek bij een brede demografische doelgroep bestaande uit zowel potentiële ‘vragers’ als ‘aanbieders’ bleek de behoefte aan en de interesse in betaalbare, niet zorg gerelateerde diensten. Het onderzoek omvatte een 40-tal diepte- interviews bij zowel jongeren (vanaf 16 jaar) als ouderen uit zowel een rurale als stedelijke woonomgeving. Daaruit bleek het grote potentieel aan toegankelijke, betaalbare en niet- professionele hulp in de buurt die op een flexibele manier kan worden ingezet.

Zo creëert Welbi een win-win binnen de deeleconomie. Wie graag een centje bijverdient, komt zo tegemoet aan wie nood heeft aan een betaalbare “helpende hand om de hoek” wanneer het hem of haar past. Welbi neemt de administratie en alle verzekeringen voor haar rekening.

 

Hoe werkt Welbi?

Via een zoekopdracht op basis van de locatie en vervolgens op basis van de vraag of het aanbod van de dienst, worden vrager en aanbieder met elkaar in contact gebracht. De afhandeling van de betaling en de administratie verloopt eenvoudig via het platform. De aanbieder bepaalt zelf zijn uurtarief (minimum 2 euro per uur en maximum 13 euro per uur). De vrager betaalt hierop een meerprijs van 2 euro per uur voor verzekering en administratie. Er hoeft geen abonnementskost betaald te worden en er is ook geen instapkost.

Wie zich als helpende hand (aanbieder) aanmeldt, kan bijklussen aan een heel voordelig belastingtarief (10,7%) en kan elk jaar tot 6390 euro (bedrag 2021) bijverdienen. Het platform is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Welbi neemt de administratie en alle verzekeringen voor haar rekening. Zo houdt Welbi ook de bedrijfsvoorheffing in en bezorgt het de fiscale attesten. De aanbieder kan via een teller zien hoeveel hij/zij onder het statuut van de deeleconomie via Welbi reeds heeft bijverdiend .

Bijvoorbeeld: Robertine zoekt iemand die haar gras kan komen afrijden. Ze plaatst hiervoor een zoekertje op Welbi. Mathias, die als aanbieder geregistreerd staat op Welbi, ziet dit zoekertje en toont zijn interesse. Daarna wijst Robertine dit zoekertje toe aan Mathias. Snel en eenvoudig!

 

De troeven van Welbi

Welbi staat voor betaalbare hulp en ondersteuning bij mensen thuis met als troeven:

  • Automatisch verzekerd:  Automatische verzekering van zowel vrager als aan- bieder
  • Hulp in je buurt
  • Fiscaal voordelig: Legaal en fiscaal voordelig bijverdienen
  • Flexibiliteit: vrager en aanbieder kiezen zelf wat en wanneer

Co-creatie met Cevi NV

Het Welbi-project is een co-creatie met Cevi NV. Als ICT-firma is Cevi NV onder meer gespecialiseerd in het domein welzijn. Cevi NV beschikt over een ruim software portfolio en zette een maximale selectie van bestaande modules in voor de creatie van Welbi. De co- creatie tussen Curando vzw en Cevi NV resulteerde in een logische taakverdeling. Cevi NV staat in voor de webapplicatie, de app, de cloud-toepassingen en het beveiligd betaalverkeer. Curando zorgt op haar beurt voor de concrete invulling, de praktische organisatie en het in de markt plaatsen.

Waarom werkt Ferm mee

Ferm is een positief ingesteld netwerk dat dichtbij wil zijn, mensen verbindt, steunt en inspireert. Een netwerk dat borg wil staan voor minder zorgen en meer plezier. Ferm wil meerwaarde bieden aan het leven van mensen. Daarom zet Ferm graag haar schouders onder initiatieven die actief bijdragen aan een zorgzame buurt en een warme, inclusieve samenleving.

Welbi werd deze ochtend feestelijk gelanceerd. 

https://youtu.be/TZrGUEF18HI 

Contact Welbi

Dirk Lips
algemeen directeur vzw Curando
dirk.lips@curando.be
0483 00 60 42

Lissa Boone
projectverantwoordelijke Welbi
lissa.boone@curando.be
0489 39 07 59